APHEC 2022

APHEC 2022

I naše Udruženje je bilo prisutno na godišnjoj konferenciji Evropske asocijacije oboljelih od plućne hipertenzije APHEC 2022. koja je održana u Barceloni od 03. do 06.11.2022.

Prisustvovali smo mnogim predavanjima specijalista i PH stručnjaka, kao i prezentacijama o novim lijekovima farmaceutskih kuća sa kojima surađuje PHA Europa.

 

Ovom prilikom predstavljene su i nove smjernice za dijagnostiku i liječenje PH, ali i nove terapije koje bi mogle poboljšati kvalitetu života oboljelih od plućne hipertenzije. Nažalost, dosta toga što smo imali priliku vidjeti i čuti je za naše pacijente u sferi “naučne fantastike” jer većini PH pacijenata u našoj zemlji nisu dostupni ni najjednostavniji i sada već skoro i prevaziđeni lijekovi, bez naznaka da će se u skorije vrijeme išta promijeniti obzirom da to uređuju nadležna ministarstva entiteta, kantona i distrikta koja su u fazi promjena.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici iz 25 zemalja, a ovo je bila prilika da nam se zvanično pridruže i udruženja iz Belgije i Holandije.

Nakon dvije godine pandemije i online održavanja APHEC-a, ova godina je bila pravo osvježenje za sve prisutne. Beskrajni razgovori, susreti sa dragim ljudima, zajednički provedeno i slobodno vrijeme, samo su dokaz da smo svi s radošću isčekivali ovu konferenciju uživo. Organizatoru, PHA Europe, hvala na svemu, vidimo se i iduće godine.