Kasper u BiH

Kasper u BiH

Priča o neobičnom malom medvjediću plavih usana Kasperu je stigla i u Bosnu i Hercegovinu.

Zahvaljujući prije svega autorici Natalia Maeva iz Bugarske, kao i sredstvima PHA Europe, ali i grafičkoj obradi hrvatske udruge “Plava krila” koja okuplja oboljele od plućne hipertenzije u svojoj zemlji, te aktivnostima našeg Udruženja i uspješnoj saradnji sa CPU printing company iz Sarajeva, Kasper je ugledao svijetlo dana i u našoj zemlji.
Na veoma interesantan, jednostavan i lak način, kroz priču o malom medvjediću Kasperu koji boluje od plućne hipertenzije i kojem na svaki i najmanji napor usnice poplave, naša bolest je približena i najmlađima, ali i svima onima koji do sada nisu ništa znali o ovoj bolesti.
Slikovnica je edukativnog karaktera i krajnji cilj joj je opisati bolest, približiti je svima i ukazati na činjenicu da od nje niko nije pošteđen, te da su među nama i bolesna dječica koja svakodnevno žive sa plućnom hipertenzijom i, u našem slučaju, uglavnom nisu u mogućnosti doći do svjetskih i evropskih stručnjaka za ovu bolest, koji žive iza sedam gora i sedam mora od nas.

Autorica je i sama PH pacijent, a slikovnicu je posvetila Slobodanu, koji je porijeklom iz BiH i koji nas je prerano napustio. RIP