Kasper živi u BiH

Kasper živi u BiH

Već smo pisali o Kasperu, neobičnom, malom medvjediću plavih usana koja je zahvaljujući bugarskoj autorici Nataliji Maevoj i PHA Europe stigao i do našeg Udruženja. Kasper je slikovnica koju smo štampali kao edukativno-zabavni sadržaj i dalje distribuirali do najmlađih čitalaca u pojedinim školama i vrtićima Bosne i Hercegovine.

Naš krajnji cilj je trebao biti podizanje svijesti o plućnoj hipertenziji, približiti je i najmlađim generacijama, te ukazati na činjenicu da od nje niko nije pošteđen, da su među nama i bolesna djeca koja svakodnevno žive sa plućnom hipertenzijom i u većini slučajeva u Bosni i Hercegovini, uglavnom nisu u mogućnosti doći do svjetskih i evropskih stručnjaka za ovu bolest, koji žive iza sedam gora i sedam mora od nas.

Međutim, osim tog osnovnog cilja, slikovnica je poslužila i kao inspiracija za ilustraciju crteža naših najmlađih saradnika u podizanju svijesti povodom Svjetskog dana plućne hipertenzije. Naime, učenici I-2, III-3 i V-1  „Prve osnovne škole“ iz Zavidovića su godinama naši stalni saradnici u obilježavanju ovog dana. I ove godine su nas iznenadili svojim kreativnim radovima želeći na taj način učestvovati i u obilježavanju WPHD 2023. Poslali su nam mnogo svojih crteža uz, za nas, nezaboravnu poruku “Dragi Kaspere, želimo da ozdraviš!”.

Na kraju, uz veliki zahvalnost ovim učenicima i njihovima učiteljicama Fadili Suljičić, Emiri Skejić-Dautbegović i Samiri Isić, možemo zaključiti da smo na veoma interesantan, jednostavan i lak način, kroz priču o malom medvjediću Kasperu koji boluje od plućne hipertenzije i kojem na svaki i najmanji napor usnice poplave, našu bolest približili i najmlađima, kao i svima onima koji do sada nisu ništa znali o njoj.

Priča o medvjediću Kasperu živi u Bosni i Hercegovini i nosi snažnu poruku za sve male i velike PH borce – rano dijagnostikovanje naše bolesti daje nadu u bolje sutra PH pacijenata.