Planiranje ljetnog putovanja za ljude oboljele od plućne hipertenzije

Planiranje ljetnog putovanja za ljude oboljele od plućne hipertenzije

Planiranje godišnjeg odmora može biti stresno. Za osobe koje žive s plućnom hipertenzijom (PH) postoji dodatna razina neizvjesnosti i oklijevanja. Međutim, Udruženje za plućnu hipertenziju (PHA) stvorilo je vrijedne resurse kako bi Vaša ljetna putovanja učinila uzbudljivim, bilo da se radi o posjetama porodici do razgledavanja novih mjesta i stvaranja trajnih uspomena.

Prije i tokom putovanja pacijenti s PH i njihovi njegovatelji trebali bi:

  • Posavjetujte se sa svojim zdravstvenim timom prije putovanja i pronađite najbliži PH Centar (PHCC) Vašem odredištu.
  • Sa sobom ponesite dovoljnu količinu lijekova. Ponesite potrebnu dokumentaciju, kao što je zdravstveni karton sa potrebnim nalazima, kako biste medicinskom osoblju pružili važne informacije o Vašem stanju, lijekovima i planu liječenja u hitnim slučajevima.
  • Uzmite u obzir nadmorsku visinu kada planirate svoje putovanje. Razgovarajte o mogućim problemima povezanim s nadmorskom visinom sa svojim medicinskim timom i izradite plan za upravljanje simptomima ako je potrebno.
  • Održavajte zdravu prehranu tokom putovanja. Brze opcije, poput brze hrane, često sadrže puno natrija. Odlučite se za zdravije alternative, poput salate ili voća, umjesto priloga bogatih soli. Pročitajte više savjeta o upravljanju unosom natrija i tekućine Pročitajte više 
  • Izbjegnite iscrpljenost tako što ćete uskladiti vrijeme odmora i aktivnosti. Dugi dani putovanja u kombinaciji sa velikim brojem aktivnosti mogu biti naporni. Važno je raditi česte pauze i ostaviti vremena za opuštanje.
  • Pripremite se za potrebe kisika unaprijed. Za one koji koriste dodatni kisik, određene mjere opreza mogu biti potrebne tokom letenja. Posavjetujte se sa svojim medicinskim timom, avio kompanijom i ostalima koji su uključeni u Vaše putovanje kako biste bili sigurni da imate kisik na odredištu.

Proaktivna priprema za putovanje može pomoći osobama s PH da prevladaju izazove povezane s putovanjem i uživaju uz očuvanje zdravlja. Empowered Patient Toolkit je vodič koji se može ispuniti i pomaže onima koji žive s PH i njihovim njegovateljima da planiraju putovanje i ostanu organizirani tokom putovanja. Empowered Patient Toolkit

 Također Vam savjetujemo da posjetite stranicu Putovanje sa PH koja nudi dodatne informacije i savjete o putovanju s PH.